FERIA-PUU JA SEN KYPSYVÄT HEDELMÄT
4.10.2021

FERIA FINLAND -puu
ja sen ajallaan kypsyvät hedelmät
selostettuina FERIA-kirjan sivuilla
www.feriafinland.fi

Feri_Omenapuu 4_LG
Yksi_omena 2
Yksi_omena
Yksi_omena
Yksi_omena
Yksi_omena
Yksi_omena
Yksi_omena
Yksi_omena
Yksi_omena
Yksi_omena 10
Yksi_omena 2
Yksi_omena
Yksi_omena
Yksi_omena
Yksi_omena
Yksi_omena
Yksi_omena
Yksi_omena
Yksi_omena
Yksi_omena blanco
Yksi_omena 2
Yksi_omena
Yksi_omena
Yksi_omena
Yksi_omena
Yksi_omena
Yksi_omena
Yksi_omena
Yksi_omena
Yksi_omena blanco
Yksi_omena 2
Yksi_omena
Yksi_omena
Yksi_omena
Yksi_omena
Yksi_omena
Yksi_omena
Yksi_omena
Yksi_omena
Yksi_omena blanco

KELTAISELLA NUMEROIDUT HEDELMÄT OVAT TYÖN ALLA – KYPSYMÄSSÄ.
ETSI, TUTUSTU JA MIETI, MISTÄ SINÄ LÖYDÄT OMAN MIELENKIINTOSI KOHTEET,
JO TYÖN ALLA OLEVISTA VAIKO UUSISTA, KYPSYTETTÄVISTÄ.
ALOITA YHDESTÄ, MYÖHEMMIN VOI LÖYTYÄ USEAMPIAKIN,
KAIKILLE ON OMAT PAIKKANSA!

FERIA-MAAILMAN JA FERIALAISTEN TUNNUS- JA TUNNISTUSSÄVEL
LOUIS ARMSTRONG ”WHAT A WONDERFUL WORLD”
FERIAN BIISI – ELÄMÄNI BIISI


placeholder image

1. FERIA-INFO
sivut 11-12

TIEDOTUSKANAVA ASIAN HARRASTAJILLE

placeholder image

2. TARU FERIAN SYNNYSTÄ
sivut 13-14 ja 258-259

placeholder image

3. FERIA-STRATEGIA
sivut 15-21 ja 219-227

placeholder image

4. FERIAN LUOMU JÄÄKARKKI – AFTER MEALS ICESWEET
ilman sokeria – vain hunajaa

MADE BY
YRITYKSEN OMA LOGO

placeholder image

5. ORGANIC FERIA EAU DE TOILETTE ”EWIALDIA” FERIAN LOGOLLA

MADE BY
YRITYKSEN OMA LOGO

placeholder image

6. PASTÖROIMATON LUOMUMAITO JA MUUT MAITOTUOTTEET
sivut 176-178

TRUE MILK – TOSIMAITO
KYYTÖNMAITOHANKE

MADE BY
YRITYKSEN OMA LOGO

placeholder image

7. SUOMEN TYÖAIKAREFORMI S-T-A-R
sivut 33-38 sekä kirjoitukset 39 O. ja 39 S. LEHDISSÄ-sivulla

2 X 6 TUNTIA JA 3 X 4 TUNTIA
PILOTTIHANKE
OSALLISTUVIEN YRITYSTEN LOGOT

SÄHKÖPOSTI VALTIOVARAINMINISTERILLE 8.2.2022

Tervehdys!

Olen seurannut viime aikojen keskusteluja televisiossa ja otan siksi teihin yhteyttä. Yhteiskunnallisia ongelmia syntyy koko ajan lisää, ja vanhat, ratkaisemattomat kysymykset painuvat suohon uusien alle. Hoitajapula on jatkuva, mutta se olisi ratkaistavissa nopeasti ja helposti, kun hoitajien työpäivä lyhennetään kuudeksi tunniksi vuorokauden ympäri ja palkka pysytetään nykyisellään.

Olen kehittänyt 2 x 6 tunnin työaikareformin ja kirjoittanut siitä viime vuosina yli viisikymmentä julkaistua lehtikirjoitusta. Ne löytyvät www.feriafinland.fi sivustoltani alaotsakkeista LEHDISSÄ (esim. 39 O. ja 39 S.) sekä FERIA-KIRJA kohta 2.

Kun työaika lyhennetään kuudeksi tunniksi, jo koulutetut, alaa vaihtaneet hoitajat palaavat takaisin omimpaan työhönsä. Maasta muihin Pohjoismaihin muuttaneet hoitajat haluavat myös tulla kotimaahansa. Tämä ratkaisu tulee halvemmaksi kuin uusien hoitajien pikakouluttaminen. Uusien pikakoulutuksessa hoitajataso myös laskee; hoitajan luontaista taipumusta ei ole kaikilla, ja taitoihin harjaantuminen vie vuosia.

Minulla on aivan tuoretta, omakohtaista kokemusta sairaalamaailmasta. Saatuani polveeni murtuman olen viimeisen kahden kuukauden aikana tehnyt syväsukelluksen sairaaloitten toimintaan pääkaupunkiseudulla. Rakennukset, laitteisto ja koko infra samoin kuin kirurginen taito ja tiedonkulku ovat erinomaiset. Herää ajatus, että tästä voidaan kehittää myös uusi vientiartikkeli matkailun muodossa: potilaat tulevat maamme sairaaloissa tehtäviin toimenpiteisiin ja sen jälkeiseen toipumiseen maaseudun rauhassa.

Myöhemmin on mahdollista kiireettä kouluttaa lisää kielitaitoisia hoitajia, mutta valinta on tehtävä nykyistä tiheämmällä seulalla.

Tämä suunnitelma sopii aikaisemman vaalikeskustelun perusteella myös oppositiopuolueitten ajatuksiin, ja pääministeri varmaan puoltaa omaa kuuden työtunnin ehdotustaan. Keskusta saa ratkaisusta komean sulan hattuunsa, maaseutu uusia tulolähteitä, potilaat joustavampaa hoitoon pääsyä ja sote uutta uskottavuutta.

Toivon, että näette ehdotukseni edut ja hyödyt. Vanhat, kokeneet hoitajat, myös miespuoliset, ovat ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin uudet, pikakoulutetut, kokemattomat nuoret. Kun koulutuskuluissa täten voidaan säästää, on mahdollista käyttää myös nämä säästöt työssä olevien, kokeneitten sairaanhoitajien kuuden tunnin koeprojektin kustannuksiin. Tämä koeprojekti on käynnistettävä ASAP.


Ystävällisin terveisin,

Ulla Grünstein
suunnittelija
Helsinki

placeholder image

8. FERIMART-PAVILJONGIT – MAAKUNTAPAVILJONGIT
sivut 49-74

PILOTTIHANKE

OSALLISTUVAN MAAKUNNAN VAAKUNA

placeholder image

9. FERIA PRESENT -KIERTOKAUPPAPÄIVÄ FERIMARTIN TERASSILLA
sivu 54
MUKANA MAAKUNNAN ASUKKAAT
PILOTTIHANKE

OSALLISTUVAN MAAKUNNAN VAAKUNA

placeholder image

10. FARMARIEN LUOMUVILLAN KASVATUS JA TAIDETEOLLINEN TUOTANTO
sivut 25-31

ORNAMON PAIKALLISET SUUNNITTELIJAT JA SEUDUN TUOTEVALMISTAJAT

OSALLISTUVAN MAAKUNNAN VAAKUNA

Tervehdys!

Uusia tekstiilejä kehitetään jatkuvasti, ja varsinkin puuperäiset kankaat ovat mielenkiinnon kohteina. Paras puu on kuitenkin kasvava puu, ja ekologisuus voidaan synnyttää toiselle vanhalle perinteelle, joka tuntuu täysin unohtuneen. Katsoin joku aika sitten tv-ohjelman turkistarhauksen ahdingosta, ja se herätti taas syyn muistuttaa lampaankasvatuksesta saadun luomuvillan tärkeydestä taideteollisena arvomateriaalina.

Olen kirjoittanut luomuvillasta aikaisemminkin, mutta asiat etenevät hitaasti, ja siksi nyt on jo kiire. Mikään nykypäivän tekstiili ei pysty korvaamaan villaa. Villa, pellava ja silkki ovat ne luonnonmateriaalit, jotka vievät voiton kaikista tämän päivän keksinnöistä. Näistä villa ja pellava ovat suomalaisia, perinteisiä, ekologisia, monipuolisia materiaaleja, jotka voidaan tuoda uudelleen esille modernissa tekstiilisuunnittelussa.

Luomuvillasta löytyy enemmänkin ajatuksia nettisivuiltani (www.feriafinland.fi), jotka perustin 25 vuotta sitten jäätyäni eläkkeelle perheyrityksestämme. Sen jälkeen kirjoittamassani e-kirjassa on luku (FERIA-KIRJA, kohta 1) luomuvillasta ja sen vaikutuksesta maaseudun elämään, viihtyisyyteen ja työmahdollisuuksiin. Vuonna 2017 keräsin yrityksemme lyhyen historiikin nettisivuille kohtaan GRÜNSTEIN100. Myös niillä sivuilla on ajatuksia luomuvillan uudesta tulemisesta, ja kaikesta monipuolisesta, ekologisesta työstä, jota se synnyttää maaseudulla.

Toivon, että tutkisitte feriafinland-sivuja ja nostaisitte luomuvillan uudeksi designmateriaaliksi, joka herättää luomisintoa suunnittelijoissa sekä ihailua sisustajissa ja kaikissa valmisteiden käyttäjissä, kotimaassa ja vientituotteina. Mahdollisuudet ovat entistä laajemmat, ja Suomessa käsityönä valmistetut taideteolliset tuotteet aikaisempaa arvostetummat. Kaikki edellä mainittu sopii erinomaisesti Ornamon vuoden 2022 teemoihin.


Ystävällisin terveisin,
Ulla Grünstein
suunnittelija
Ornamon vapaajäsen
Helsinki 

placeholder image

11. FERIA-TUPAPIIRIT JA MESTARIPIIRIVERKOSTOT
sivut 39-44
OSALLISTUJINA MAAKUNNAN UUDET MIKROYRITYKSET

placeholder image

12. FERIA-JUNARISTEILYT JA RISTEILYJUNAT
sivut 115-127

TURISTEJA JA TYÖTÄ KAIKKIIN MAAKUNTIIN
JUNARISTEILYJÄ TOTEUTTAVIEN YRITYSTEN LOGOT

placeholder image

13. FERIA-TÄSMÄTURISMI
sivut 128-142

YHTEISTYÖSSÄ MAAKUNNAN HALLINTO, YRITYKSET JA ASUKKAAT

placeholder image

14. FERIA-CENTERIT
sivut 75-82

YHTEISTYÖSSÄ MAAKUNNAN HALLINTO, YRITYKSET JA ASUKKAAT

placeholder image

15. FERIA-SEMIURBAANIT VUOKRALÄHIKÖT, KERTAUTUVA ASEMAKAAVA
sivut 83-114

LÄHICENTER- JA MAXICENTERALUEITA MAHTUU JOKAISEEN MAAKUNTAAN
NE OVAT AINUTLAATUINEN PIRISTYSRUISKE TUOMAAN UUSIA ASUKKAITA

SUOMEN MAAKUNNAT

MONIPUOLINEN VIENTITUOTE KATASTROFIEN TUHOAMILLE ALUEILLE

Tervehdys!

Suomessa on suuri ja kallis ongelma, jota ei ratkaista toistelemalla ”Suomi on pitkä maa, laaja maa, suuri maa, ja välimatkat ovat pitkät maaseudulla”. Asiaan ei ole löytynyt apua, kaupunkiin muutto on ollut ainoa vastaus, mutta se on tyydyttänyt vain osaa muuttaneista.

Ratkaisuun tarvitaan kuitenkin vain oikea asemakaava, joka poistaa ongelman. Otan yhteyttä teihin, sillä käsittääkseni Asuntosäätiöllä on paras mahdollisuus pilottiprojektilla osoittaa, kuinka käytännöllistä, edullista, viihtyisää ja terveellistä asuminen maalla voi olla.

Aloitin omat www.feriafinland.fi nettisivuni 25 vuotta sitten jäätyäni eläkkeelle perheyrityksestämme. Myöhemmin kirjoitin e-kirjan, joka on myös luettavissa nettisivuilla. Nämä sivut keskittyvät luomaan Suomesta sitä ekologista Satumaata, joka siitä voisi tulla, jos pystymme sisäistämään vision ja yhdistämään voimamme tämän tulevaisuuden tekemiseen.

Viime lokakuussa aloitin uuden ohjelman feriafinland-sivuilla, FERIA-HEDELMÄPUUN, johon kokosin neljäkymmentä ohjelmakohtaa. Mukaan näihin kutsun suomalaisia järjestöjä, poliitikkoja, yrityksiä, mutta myös yksityisiä henkilöitä rakentamaan Suomesta Satumaata. Yhdessä se on mahdollista.

Yksi tärkeimmistä perustekijöistä on aivan uudenlainen asemakaava. Siinä yhdistyvät kaupungin ja maaseudun parhaat puolet psyykkisesti ja fyysisesti kaikenikäisiä asukkaita tyydyttäväksi kokonaisuudeksi. Aiheesta on runsaasti tekstiä ja myös luonnokset siitä, miten asukkaiden kodit ja työelämä sopivat yhteen kotona, ympäristössä ja lähicenterissä (alaotsikko FERIA-KIRJA kohta 6). Välimatkat ovat lyhyet, kaikki on kävely- tai pyörämatkan päässä, autoa ei tarvita (voidaan vuokrata haluttaessa), läpikulkuliikennettä ei ole missään, ja luonto alkaa heti kotiovelta. Pitemmät matkat kuljetaan junilla ja sähköbusseilla.

Olen teksteissäni puhunut valtion vuokra-asuntojärjestelmästä, mutta nyt myöhemmin, tutustuttuani ASO-järjestelmään, voin vain todeta, että se sopii kaikin puolin parhaiten tähän semiurbaaniin lähikköasumiseen.

Toivon, että tutkitte tekstejäni ja luonnoksiani kertautuvista lähiköistä ja ympyrän muotoon perustuvasta, välimatkoja lyhentävästä ja tiivistävästä perusajatuksesta. Lähikkökaavoitus on monipuolinen vientituote, joka pääsee oikeuksiinsa mitä laajempaan kokonaisuuteen se voidaan rakentaa, vaikkapa katastrofien tuhoamille seuduille tai aavikoitten asuttamattomille alueille. Lähi- ja maxicenteralueita mahtuu kuitenkin jokaiseen Suomen maakuntaan. Ne ovat ainutlaatuinen piristysruiske tuomaan uusia asukkaita, työtä ja hyvinvointia joka puolelle Suomea.


Ystävällisin terveisin,
Ulla Grünstein
suunnittelija
Helsinki

placeholder image

16. FERIA-NOWATRAINERVERKOSTO
sivut 162-178

UUSI AMMATTIKUNTA – SATATUHATTA UUTTA ITSENÄISTÄ MIKROYRITTÄJÄÄ

placeholder image

17. SEVEN WEEKS TO SOBRIETY – RAITTIIKSI SEITSEMÄSSÄ VIIKOSSA
sivut 181-187

ENTÄPÄ JOS – ALKOHOLISMI JOHTUUKIN HYPOGLYKEMIASTA

DEPRESSION-FREE, NATURALLY – VAPAUDU MASENNUKSESTA LUONNON KEINOIN
ENTÄPÄ JOS – RUOKA ON LÄÄKKEEMME MASENNUKSESSAKIN

placeholder image

18. FERIA-PALAPELI JA KURSSITETUT OHJAAJAT
sivut 244-245

KAIKKIIN MAAKUNTIIN

placeholder image

19. FINNNOWA-YRITYKSET
sivut 241-243

KAIKKIIN MAAKUNTIIN

placeholder image

20. FERIA-LUOMURUOAT
FERIA FOOD – FAIRFOOD

BY STRADUN
FOR

YRITYKSEN OMA LOGO

placeholder image

21. FOURLEAF-FURNITURE
BY STRADUN
PATENTED DESIGN BY GRÜNSTEIN
FOR

YRITYKSEN OMA LOGO

placeholder image

22. FERIA ENERGY
sivut 147-152

BY
YRITYKSEN OMA LOGO

Tervehdys!

Otan yhteyttä teihin alla olevan artikkelin johdosta, ja kysymykseni kuuluu: onko Fortum jo harkinnut liittymistä uusien sähköntuottajien joukkoon Namibiassa?

Olen kirjoittanut asiasta 25 vuotta sitten perustamallani www.feriafinland.fi sivustolla. Vuoden 2021 lopulla keräsin tärkeimmät kehiteltävät ja kypsyteltävät aiheet Feria-hedelmäpuun hedelmiksi. Sitä puuta ovat kaikki, yritykset ja yksityiset, tervetulleet kasvattamaan. Kohdissa 22, 23, 24, 25 ja 28 olen kirjoittanut Namibiasta, aurinkosähköstä, maan työttömyydestä, jossa kehittämäni Suomen työaikareformi STAR, eli 2 x 6 tunnin työaika olisi työllistävä, tuottava ja ylipäänsä kaikin tavoin jokaista osapuolta hyödyttävä.

Olen viettänyt Loviisassa suurimman osan työurastani perheyrityksemme uuden turkistehtaan johtajana ja suunnittelijana vuosina 1970-1995, jolloin jäin eläkkeelle, ja myöhemmin yritys myytiin Marimekolle. Nykyisin yritys toimii kolmannella omistajalla yhä samassa tehdasrakennuksessa. Yhteistyö Namibian kanssa syntyi sen itsenäisyyden ensimmäisenä vuonna 1990. Kävin Namibiassa useita kertoja työmatkoilla, mutta samalla tutustuin myös koko maahan etelästä pohjoiseen ja lännestä itään. Namibia on tiettävästi maailman vähiten korruptoitunut maa, ja suomalaisten lähetyssaarnaajien tulo maahan toista sataa vuotta sitten antoi suunnan tälle positiiviselle kehitykselle.

Afrikka on muihin mantereisiin verrattuna vielä neitseellisessä tilassa, ja sen tulisi saada pysyä sellaisena. Vihreän vedyn lisäksi on muitakin mahdollisuuksia. Tulevaisuus on luomuelämässä kaikissa muodoissaan, ja luonnollisin sähkön tuotanto siellä tapahtuu talokohtaisten, kierrätettävien aurinkopaneelien avulla. Niitä tarvitaan Afrikassa rajattomasti. Vain sillä tavalla säilytetään luonto koskemattomana. Aurinkopaneelien valmistus työllistää paljon ihmisiä, ja kun työtä tehdään 2 x 6 tunnin työvuoroissa se on tuottavaa, mutta ei uuvuttavaa.

Lähes viisikymmentä vuotta toimineen Suomi-Namibia-Seuran monivuotinen puheenjohtaja Seppo Kalliokoski (040-7743504, seppo.kalliokoski@icenet.fi) on elävä tietopankki Namibiaa koskevissa asioissa. Seuran lehdessä 4/2021 on perustiedot Namibiasta pähkinänkuoressa sekä Matti Karvasen kirjoitus vihreästä vedystä. Matti Karvanen toimii Suomen edustuston kakkosvirkamiehenä ja Team Finland-työn koordinaattorina Windhoekissa.

Toivon, että harkitsette Namibian mahdollisuuksia ekologisen energiatuotannon mallimaana ja osuuttanne Namibian ja Afrikan energiatuotannon tulevaisuuden maltillisena rakentajana.

Ystävällisin terveisin,
Ulla Grünstein
Helsinki

https://www.hs.fi/talous/art-2000008492457.html?share=d43431e53453ab43e195189facaf999e

placeholder image

23. FERIA-KUMMIMAAT
sivut 197-207 sekä kirjoitus nro 140 LEHDISSÄ-sivulla

YHTEISTYÖ- JA KUMMIMAAT
NAMIBIA
BOTSWANA

placeholder image

24. SWAKOPMUND JA SEN KYLPYLÄ- JA LOMAILUKESKUS
sivut 202-207

placeholder image

25. FERIA FRANCHISING – FAIRFRANCHISING
sivut 201-209

TYÖLLISTYMINEN KUMMIMAISSA TYÖAIKAREFORMIN MUKAISESTI

placeholder image

26. FERIA FINLAND-LIITTO
sivut 235-238

placeholder image

27. FERIA NORD – NORDIC FERIA GROUP
sivut 188-189

VAHVA POHJOISMAINEN YHTEISTYÖRYHMÄ EUROOPAN UNIONISSA

placeholder image

28. SAFARIA GROUP AFRIKASSA
sivut 206-207

placeholder image

29. FERILAND-FAIRYLAND – DISNEYLAND AIKUISILLE
sivut 229-232

MEGAROMANIA
BOOK A REST IN BUKAREST!
PIENYRITYKSIÄ, KYLPYLÖITÄ, TAVARATALOT STOCKMANN JA HARRODS

placeholder image

30. FERIA-NOWAOHJELMA
sivut 160-180

FERIAN LOGO TUNNUSMERKKINÄ EKOTUOTTEILLE

placeholder image

31. FERIA-GLOBAALIETIIKKA
sivut 246-248

FERIAN LOGO TUNNUSMERKKINÄ EKOTUOTTEILLE

placeholder image

32. YHTEINEN KYNTTILÄHETKEMME
sivut 195-196 ja 248-253

CANDLELIT MINUTES ROUND THE GLOBE EVERY HOUR ALL THE TIME

Tilanne on muuttunut Euroopassa, rauha on rikkoutunut ja olemme uuden edessä. Olen kirjoittanut vastaavista ongelmista, joita olemme kansana itse kokeneet ja jotka taas toistuvat nykyisten sukupolvien aikana.

Nyt on aika turvautua kynttilähetkeen siinä muodossa, mitä se kullekin ihmiselle sisimmässä merkitsee. Se hetki yhdistää ihmiset hyvän äärelle.

33. FERIAN TV-SARJA AJATUSLEIKKI ”ENTÄPÄ JOS – ”
sivut 194-195

TUOTTAJAN LOGO

placeholder image

34. FERIA-HOME

EKOLOGINEN OMAKOTITALO LÄHIKKÖÖN
LUONNOS ”Unmistakably GRÜNSTEIN”

TOTEUTUS
YRITYKSEN LOGO

placeholder image

35. FERIA HOUSE

EKOLOGINEN 3-KERROKSINEN MUUNNELTAVA ASUINTALO LÄHIKKÖÖN
LUONNOS ”Unmistakably GRÜNSTEIN”

TOTEUTUS
YRITYKSEN LOGO

placeholder image

36. MAAKUNTAPAVILJONGIT – FERIMARTIT – JA YMPÄRISTÖ

LUONNOS ”Unmistakably GRÜNSTEIN”

TOTEUTUS
YRITYKSEN LOGO

placeholder image

37. MAADOITTUMINEN
kirjoitus nro 115 LEHDISSÄ-sivulla

TUOTANNON JA VIENNIN ALUEITA YRITYKSILLE
MAADOITTAVAT LENKKITOSSUT MAADOITTAVAT VUODEVAATTEET
MAADOITTAVAT VÄLINEET URHEILIJOILLE NOPEAAN PALAUTUMISEEN
MAADOITTAVAT RANNEKKEET JA LEVYT TIETOKONETYÖSKENTELYYN
MAADOITTAVAT LATTIAMATERIAALIT
MAADOITTAVAT MAKUUALUSTAT LEMMIKKIELÄIMILLE

Tervehdys!

Otan yhteyttä teihin esitelläkseni idean uudesta jalkinetyypistä, maadoittavasta jalkineesta. Oletan, että tämänlaista kenkää teillä ei vielä ole tuotannossa. Maadoittuminen on uusi ajatus ja keino terveyden säilyttämiseen, unettomuuden poistamiseen, masennuksesta toipumiseen, verenkierron paranemiseen, sähköyliherkkien ja urheilijoiden fyysisen kunnon nopeaan palautumiseen.

Amerikkalainen Clinton Ober oivalsi ilmeisen haitan, joka oli syntynyt, kun nahkapohjaiset, maan energiaa johtavat jalkineet vaihtuivat siitä eristäviin kumi- ja muovipohjaisiin lenkkitossuihin. Hän sai mukaansa sydäntautilääkäri Stephen Sinatran ja kaksi muuta erikoisalojen asiantuntijaa. Clinton Ober, joka oli ennen eläköitymistään toiminut televisioyhtiöitten omistajana ja asiantuntijana kirjoitti asiasta kattavan kirjan (Earthing 2010), jossa myös muut kertoivat näkemyksensä maadoittumisen eduista. Ober on jatkanut tätä työtään antaen neuvoja ja tiedottaen webinareissa ja videoilla.

Kymmenen vuotta sitten kirja suomennettiin, ja minä olin mukana oikolukemassa sen. Siten sain tietää tästä uudesta asiasta. Kirjan nimi on Maadoittuminen. Siitä lähtien olen käyttänyt maadoittumista ja voinut kaikin tavoin paremmin. Erja Pauninsalo (www.tiedonportaat.fi) aloitti maadoittavien laitteiden tuonnin (ei kenkien), mutta tieto on levinnyt huonosti, sillä esim. lääkärit ja hoitoalojen terapeutit luulevat, että kysymyksessä on uskomushoito, kun maadoittumisen vaikutus on itse asiassa sähkötekninen fakta.

Jäätyäni eläkkeelle perheyrityksestämme v. 1995 perustin omat nettisivut (www.feriafinland.fi). Sivujen tarkoituksena oli kirjoittaa asioista, jotka auttaisivat maaseudun kehittymistä ja ihmisten hyvinvointia. Vuosien varrella olen kirjoittanut toista sataa maamme lehdissä julkaistua kirjoitusta. Myös oma ja yrityksemme tausta käyvät ilmi e-kirjastani, kirjoituksistani ja GRÜNSTEIN100-sivuista.

Viime lokakuussa perustin sivuille uuden ohjelman, FERIA-HEDELMÄPUUN. Siihen valitsin 40 tärkeäksi katsomaani asiaa, joita pidän maan hyvinvoinnin kannalta olennaisina. Näitä hedelmiä olen nyt lähtenyt kehittämään ja kypsyttämään kirjoittamalla sähköposteja yrityksille – ja hallitukselle (hedelmä 7). Alaotsikkona mainitussa kohdassa feriafinland-sivuilla on kuva Hedelmäpuusta ja sen kypsymässä olevista hedelmistä. Asia olisi jo pitemmällä ja yhteydenottoja enemmän, ellen olisi kaatunut kotona ja siinä saanut murtumaa polveeni.

Sitä seurasi kahden kuukauden syväsukellus sairaalamaailmaan, joka sinänsä antoi hyvän kuvan toiminnasta siellä. Moneen kertaan ehdin ajatella, että paranemiseni nopeutuisi huomattavasti, jos minulla olisi mahdollisuus maadoittua. Muitakin ajatuksia syntyi, ja niistä myöhemmin; hedelmä 37 on omistettu maadoittumiselle, hedelmä 39 luontaiselle terveydelle. Maadoittavat jalkineet ovat olennainen osa terveyttä. Se on yksinkertaisin tapa maadoittua ja saada maaperästä voimaa, paljasjalkakävelyn ohella.

Toivon, että tutustutte ja tartutte asiaan mahdollisimman nopeasti, sillä siinä on mahdollisuus tuotannon kasvuun ja vientikauppaan. Työaikareformi (LEHDISSÄ-kirjoitukset ja hedelmä 7) tehostaa tuotantoa ilman investointien kasvua, ylitöitä ja työntekijöitten väsymistä.


Ystävällisin terveisin,
Ulla Grünstein
suunnittelija
Helsinki

placeholder image

38. KIRJOITUSSARJA MAASEUDUN TULEVAISUUDELLE
kirjoitukset nrot 65, 67, 68, 69, 70 TEEMOJA-sivulla
vain ensimmäinen julkaistu syksyllä 2020

placeholder image

39. LUONTAISEN TERVEYDEN YLLÄPITO
kirjoitukset nrot 131 B, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139 TEEMOJA-sivulla
syksyllä 2021

Olen viimeisen kymmenen vuoden kuluessa palvelutalossa asuessani pariin otteeseen joutunut kosketuksiin pääkaupunkiseudun sairaalamaailman kanssa. Se on sujunut ongelmitta, olen saanut ystävällistä kohtelua ja tehokasta apua aivoveritulppaan, josta paranin vammoitta liuotushoidolla ja myöhemmin sappikivistä johtuvaan haimatulehdukseen, josta paranin nopeasti leikkauksella.

Ennen joulua, 12.12.2021 kaaduin kotona ja sain vasempaan polveeni hiusmurtuman. Kipu polvessa oli ensin kova, mutta kun sain polven murtuman oikeaan asentoon muovisen avattavan jalkatuen, ortoosin, avulla, kipu loppui. Jalkaan ei kuitenkaan saanut varata painoa, joten oli tultava toimeen yhdellä jalalla. Edessä olisi kahdeksan viikon hoito- ja kuntoutusjakso.

Jouduin viikonlopuksi ensin sairaalan vastaanottoasemalle, joka oli kuin lentokentän selvityskeskus. Ihmeellistä kyllä, jokainen ohjattiin lopulta oikeaan hoitopaikkaansa, minäkin pääsin omaani kolmen vuorokauden odotuksen jälkeen. Tutkimukset röntgenissä ja siirrot sekä kuljetukset sujuivat tottuneesti kivuitta makuuasennossa. Niissä kolmessa vuorokaudessa oli kyllä kestämistä, sillä kaaos ja kiire tuntuivat jatkuvan yötä päivää eikä avunpyyntöjä juurikaan kuunneltu. Kohtelu tapahtui kuin liukuhihnalla.

Kuntoutuskeskukseen (potilaina vain vanhuksia) päästyäni alkoi rauhallisempi vaihe kahden hengen huoneessa, omalla kylpyhuoneella, jossa en kuitenkaan ilman apua pystynyt käymään. Kemikaaliallergiani takia olen vuodesta 1986 syönyt vain luomuruokaa, mikä osoittautui nyt hankalaksi. Vastaanottoasemalla kukaan oli tuskin huomannut, söinkö vai en, ja omat evääni olivat onneksi riittäneet, sillä omaisten käynnit oli koronan vuoksi kielletty. Täällä uudessa paikassa tarvitsin ruokaa, joka myös säilyisi ilman jääkaappia. Arvion mukaan olisin täällä kuukauden päivät.

Koska en pystynyt syömään talon tarjoamaa ruokaa enkä saanut laittaa ruokaani talon jääkaappiin, päädyin säilyttämään ruoan muovikasseissa sänkyni vieressä. Olin omavarainen ja söin hedelmiä, keitettyjä munia, avokadoja, luomua vauvanruokapurkeista, hunajaa, kuivattuja karpaloita ja luumuja sekä oliiviöljyä. Lisäksi otin päivittäiset vitamiinini, joista vaadittiin tarkka selvitys. Vaikka en voinutkaan syödä talon ruokaa, olisin kuitenkin toivonut, että minut olisi huomioitu tarjoilussa kuten muita potilaita. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan jouduin joka kerta erikseen pyytämään hoitajia tuomaan myös minulle lautasen ja aterimet. Aamulla sain kyllä lasin vettä ja verenohennuslääkkeeni ja kipu- ja unilääkkeitä tarjottiin, mutta niitä en tarvinnut. Keittiön ja siivouksen hoitava henkilökunta oli kuitenkin ystävällistä ja avuliasta.

Vähitellen yksi hoitajista kyllästyi ilmeisesti minuun kokonaan ja lopetti aamuisen tervehtimisenkin keskittyen täysin huoneen toiseen potilaaseen. Pyytäessäni apua hänen vuorollaan jouduin odottamaan suhteettoman pitkiä aikoja ja olin pakotettu liikkumaan yhdellä jalalla ”koska on liikuttava, ettei tule veritulppia”. Minun oli myös treenattava ilman apuvälineitä, ”koska minun olisi selvittävä kotona ilman niitä”. Muistutin verenohennuslääkkeestäni, joka esti veritulpat ja kerroin omassa kylpyhuoneessani olevan paljon enemmän tukipisteitä kuin täällä. Mikään ei auttanut. Kun olin istunut pyörätuolissa ja odottanut tunnin verenpaineen mittaamista enkä enää jaksanut istua, siirryin vaivalloisesti tuolista sänkyyn. Tässä vaiheessa hoitaja tuli mittauslaitteen kanssa ja vaati takaisin pyörätuoliin, ”koska lääkärin määräyksestä mittaus on tehtävä potilaan istuessa”.

Kiusa se on pienikin kiusa, ja koulukiusaamisesta puhutaan paljon. Laitoskiusaamista on luultavasti yhtä paljon, mutta nämäkään kiusatut – useimmiten vanhukset – eivät halua eivätkä uskalla puhua asiasta ääneen. Tämän olen todennut nyt jälkeenpäin keskustellessani asiasta omaisten, ystävien ja muiden hoitolaitoksissa vierailleitten kanssa. Aikuiset, kokeneet hoitajat, joille työ on kutsumus, ovat hienoja ja herättävät potilaissa turvallisuuden tunteita. Suomalaiset mieshoitajat ovat reiluja, ja maahan muuttaneilla nuorilla hoitajilla on yleensä sydän paikallaan.

Mutta tulevien nuorten hoitajien valinta on tehtävä paljon tarkemmilla testeillä, sillä heidän joukossaan on luonteita, jotka eivät millään tavoin sovellu työskentelyyn sairaitten, vanhusten, vammaisten tai lasten parissa. Sääntöjen puitteissa, ilman että kiusaamisen kohde pystyy varsinaista valitusta tekemään, voidaan aiheuttaa paljon psyykkistä ja jopa fyysistäkin kärsimystä, jota ei huomata tai nähdä. Sellaistahan tapahtuu myös työpaikoilla, urheilussa, kaikkialla jokapäiväisessä elämässä. Sen tunnistamisessa on oltava herkempi.

Matkalukemisena sairaalaretkelläni minulla oli muun muassa Timo Airaksisen vuonna 2020 ilmestynyt kirja Hyvinvointivaltion hylkäämät. Siinä Airaksinen kauhistelee myös lähenevää vanhuuttaan ja ihmettelee päättäjien oman vanhenemisen huomioinnin totaalista puutetta. Soteratkaisuissakin huomio keskittyy pelkästään hoitoon, eikä emotionaalista hoivan tarvetta ja tärkeyttä ymmärretä. ”Ajattelisivat edes itseään, jos vanhaksi aikovat elää. Jotenkin tämä vanhuuden unohtaminen on selitettävä, koska kyseessä on kollektiivinen harha, näkemisen musta piste. Jotakin, jonka olemassaolo kielletään.”

Pääsin tammikuun puolivälissä kotiin ja sain vielä kuukauden ajan kokea kotihoitoa, joka toimi erittäin hyvin. Polvi on nyt parantunut entiselleen, ja olen yhtä silmiä avaavaa kokemusta rikkaampi. Mutta se on myös jättänyt mieleni pohjalle painostavan kysymyksen: mitä tapahtuu, jos en enää pysty huolehtimaan itsestäni?

Ulla Grünstein
suunnittelija

placeholder image

40. PERINTEINEN KAIVOS VAI KIERRÄTYSKAIVOS?
kirjoitus nro 70 LEHDISSÄ-sivulla syksyllä 2021

KIERRÄTYSKAIVOS ON ERITTÄIN SOPIVA
FINNNOWA-YRITYKSINÄ USEISSA MAAKUNNISSA (kohta 19)

placeholder image

NÄMÄ FERIA-HEDELMÄT OVAT TÄYSIN MAHDOLLISET KASVATTAA JA KYPSYTTÄÄ, EIVÄT UTOPIOITA,
JOS PÄÄTTÄVILTÄ KANSALAISTAHOILTA LÖYTYY HALUA JA YHTEISTYÖKYKYÄ KUNTATASOLLA.
VOISITKO KUVITELLA SUOMEA NÄITTEN PARANNUSTEN JÄLKEEN,
EIKÖ NIITTEN HYVÄKSI KANNATTAISI TYÖSKENNELLÄ?
MISTÄ SINÄ LÖYDÄT OMAN PALASI?

placeholder image
Feria sydan_300_rgb