AFRIKASTA


Euroopan unioni on eksynyt harhapoluille alkaessaan asettaa pakotteita Venäjälle. Siten se on aiheuttanut koko EU:lle suuria vaikeuksia. Slaavilainen konflikti, kuten Unkari Venäjän sotilaallista erikoisoperaatiota syyskuussa 2022 kommentoi, uhkaa nyt laajentua ydinasesodaksi, ja EU on USA:n rinnalla osapuolena tämän pelon syntymisessä. Eikä Suomikaan jää syyttömäksi.

On kokonaan unohtunut huoli afrikkalaisten nuorten massamuutosta Eurooppaan. Siihen pitäisi suunnata suurin huomio. Afrikka on luisumassa Kiinan vaikutusalueeksi, ja tämä tarkoittaa ekologista tuhoa koko mantereelle. Afrikka on viimeinen maanosa, jonka elinolot ovat vielä kehitettävissä ekoeettisen elämätavan mukaiseksi. Saada Afrikka sellaiseksi maanosaksi, että voimme kaikki nauttia sen aarteista lomaillessamme siellä. Ja saada afrikkalaiset elämään tästä ekomatkailusta. Ei kaivoksista ja muusta saastuttavasta suurteollisuudesta.

Olen kirjoittanut tästä useaan otteeseen, mielipidekirjoituksessani nro 140 Demokraatissa 24.10.2019, mutta myös aikaisemmin, vuonna 1996, jolloin hahmottelin kirjoittamassani e-kirjassa Feria Finland – Yhteinen palapelimme Afrikan auttamista. Silloin puhuttiin vielä kummimaista, nyt puhumme kumppanuusmaista. Kirja kokonaisuudessaan on luettavissa osoitteessa www.feriafinland.fi ja alaotsikossa FERIA-KIRJA kohdassa 10 on ehdotus afrikkalaisten nuorten koulutuksesta Suomessa.

Minut kutsuttiin pitämään alustus maaliskuussa 2020 järjestettävään työaikaseminaariin. Otin kutsun ilolla vastaan, sillä sopiva työaika on ratkaiseva ihmisten hyvinvoinnin, terveyden ja talouden perustana. Myös koko valtion kehityksen perustana, sillä täystyöllisyys on paras tae kansalaisten tyytyväisyydelle ja maan taloudelle. Seminaari jouduttiin perumaan koronapandemian takia, mutta pidettiin vuotta myöhemmin. Liitän tähän koko alustukseni, LEHDISSÄ 39 E sillä se kertoo myös ratkaisun Afrikan ongelmiin. Aikaa on kulunut ja tilanne muuttunut niin paljon, että nykyinen palkkataso on sopiva korvaamaan kuuden tunnin työajan palkan. Työnantaja pystyy sen maksamaan, sillä teho nousee, ylityöt poistuvat, poissaolot vähenevät ja investointikulut laskevat.

Sain henkilökohtaisen kosketuksen Namibiaan keväällä 1990. Kerron siitä historiikissa GRÜNSTEIN100 kappaleet 6 ja 7 Yhteistyö onnistui yli odotusten, ja seuraavana keväänä, huhtikuussa 1991, pidimme muotinäytöksen kutsuvieraille Frankfurtin turkismessuilla. Näytöksen suojelijana toimi Namibian kauppa- ja teollisuusministeri Ben Amathila. Näytös löytyy YouTubesta osoitteesta https://www.youtube.com/watch?v=k0zSOl8SaEM.

Tähän päivään asti Afrikkaa on käsitelty yhtenä kokonaisuutena, pakettina, joka on nyt avattava ja eriteltävä sen sisältö. Se tapahtuu parhaiten esittämälläni tavalla: jokaiselle Afrikan valtiolle etsitään kumppani, jonka kyseinen maa hyväksyy, ja joka sopii tälle maalle kielen, sijainnin, koon, väkiluvun, historian, uskonnon, keskinäisen sympatian ja matkailun suhteen. Kumppanuusmaat tulevat keskenään tutuiksi ja niistä tehdyt reportaasit auttavat maitten kansalaisia saamaan yhteyden toisiinsa. Maat ystävystyvät keskenään, ja kaikenlainen yhteydenpito, avunanto ja kanssakäyminen muuttuu luonnolliseksi ja läheiseksi.

Euroopan väestön vanhetessa on luonnollista saada nuorta, koulutettua työvoimaa kumppanuusmaasta. Tämä tapahtuu siten, että kumppanuusmaan nuoret saavat vapaaoppilaina opiskella Euroopassa, ja voivat sekä jaksavat uuden työajan mukaisesti tehdä työtä vaikkapa neljä tuntia päivässä. Tämän lisäksi voisi ajatella, että he vastapainoksi maksuttomasta opiskelupaikasta sitoutuvat työpaikkaan maassa kahden tai kolmen vuoden ajaksi ennen paluutaan synnyinmaahansa. Palatessaan kotiin tämän ajan jälkeen heillä on tietoa ja käytännön osaamista alalta, jolla he jo ovat toimineet. Tämä auttaa heitä saamaan työn ja yrityksen käyntiin kotimaassaan ja ylläpitämään yhteyksiä entiseen työpaikkaansa ja opiskeluaikaisiin ystäviinsä. Myös franchising toiminta on helppo aloittaa useimmilla aloilla. Sähköiset ja kompostoivat kuivakäymälät ovat tuoteryhmä, joka sopisi erinomaisesti franchising tuotantoon. Tuote on olemassa, sitä ei tarvitse keksiä uudestaan, ja se on ekologinen ratkaisu maissa, joissa vettä ei pidä tuhlata moisella vanhanaikaisella tavalla.

Mitä aloja he sitten opiskelisivat? Kaikkea, joka kiinnostaa ja palvelee eko- ja terveysmatkailua. Hotelli- ja ravintola-ala, rakennusala ja sisustus, eri alojen opetus eli mestarikoulutus, terveydenhoito kuten fysioterapia, ravitsemus, kuntoutus, urheilu, kasvilääkintä, luonnonmukainen ja biodynaaminen maanviljely, kompostointi, kaupan ala, jätehuolto ja kierrätys, pankkitoiminta, televisio- ja elokuva-ala. Ja luonnollisesti aurinkopaneelien hajatuotanto.

Kirjassani on vielä kaksi aluetta, jotka sopivat erityisen hyvin Afrikkaan ja afrikkalaisten nuorten työ- ja asumismuodoksi. FERIA- KIRJA kohta 3 kertoo tuotanto- ja palvelupiireistä, tupapiireistä, joita voi kehittää kahden mestarikoulutuksen saaneen ympärille mille tahansa tuotanto tai palvelualueelle. Kun työaika on 6 tuntia, liike tai palvelu voi olla avoinna kellon ympäri, kun mestareita ja tekijöitä on kaavion mukaisesti. Näin tieto ja osaaminen leviävät kahden koulutetun mestarin avulla useammalle tekijälle ja työttömyys vähenee.

Uusi asumismuoto, semiurbaani lähikköasuminen selviää FERIA-KIRJAN kohdassa 6 Kaavoitus perustuu ympyrämuotoon ja soveltuu parhaiten uusille, asumattomille alueille. Lähiköissä välimatkat ovat lyhyet, autoa ei tarvita, läpikulkuliikennettä ei ole, kokoon sopiva lähicenter on kaikkien ulottuvilla ja luonto säilyy jokaisen asunnon ympärillä. Ihanteellinen asumismuoto kaikenikäisille.

Kaikki ongelmat, sopeutumattomuus, syrjintä ja molemminpuolinen epäluulo poistuvat, kun opiskelijoihin ja kumppanuusmaahan tutustutaan lähemmin, ja esiin nousevat monet hyödyt kummallekin maalle. Eurooppa saa uutta, koulutettua työvoimaa ja taatun matkailukohteen, ja kumppanuusmaa vie mukanaan uusia taitoja kotimaahansa. Afrikan mantereen luonto pelastuu koulutuksen ja matkailun avulla, ja afrikkalaiset ymmärtävät teollisuuden tuhoavan vaikutuksen ja pystyvät puolustautumaan kaivosten ja sähkölaitosten tulolta maahan. Koulutuksen ja työmahdollisuuksien myötä myös korruptio poistuu.

Maahanmuuttotulva, joka on vienyt liian monen ihmisen hengen, on muutettavissa rakentavaksi, molempia osapuolia hyödyttäväksi toiminnaksi, joka avartaa maailmankuvaamme ja suojelee Afrikan kallisarvoista luontoa ja sen villieläimiä.

Ulla Grünstein aka Ulla Koski
suunnittelija
Helsinki

Teksti on kirjoitettu 18.10.2023. Neljän lehden hylättyä mp-kirjoitukseni löytyi lopulta lehti, Lapin Kansa,
joka julkaisi kirjoituksen verkossa 3.11. ja painetussa lehdessä 4.11.2023.


On kansainvälinen onnettomuus, että kuluneitten 75 vuoden aikana Israelin ja palestiinalaisten kiistaa ei ole pystytty selvittämään. Kysymykseen tarvitaan siksi uusi näkökulma.

Ongelma oli alun perin pienempi, mutta ehkä palestiinalaisten asuttamista muualle vaikeutti alusta alkaen mukana ollut nimby-ilmiö. Kysymys on yhä vaikeutunut väkiluvun kasvettua moninkertaiseksi. On kuitenkin olemassa samanuskoisia maita, jotka saattaisivat hyötyä väestönsä kasvusta. Katseet kääntyvät Afrikkaan, sillä sen tulevaisuus on kysymyksessä.

Välimeren etelärannoilla on afrikkalaisia valtioita, jotka kamppailevat taloudellisissa vaikeuksissa. Libya, joka on väkiluvultaan pieni, mutta pinta-alaltaan laaja maa, sijaitsee kahden suuren valtion, Algerian ja Egyptin välissä. Rantaviivaa on yli 1700 km. Maasta on löytynyt öljyä, mutta Gaddafin hirmuvallan ja kuoleman jälkeen Libya ei ole saanut politiikkaansa ja talouttaan tasapainoon.

Olisiko tässä mahdollisuus tukea Afrikan työllisyyttä ja taloutta maksamalla Libyan valtiolle kansainvälistä tukea ja auttaa rakentamaan lisää yhdyskuntia vastaanottamaan palestiinalaiset uusiksi kansalaisiksi suojaan ja hoitoon? Koko operaatiossa tarvitaan mukaan yhteistyöhön Egyptin valtiota. On neuvottelun paikka missä muodossa, korvausta vastaan, Egypti haluaisi olla välittämässä palestiinalaisten muuttoliikettä.

Lahjoitusten määrissä ei pidä tinkiä, sillä maailmanrauhaa ei rahassa mitata. On monia näkökohtia, jotka puhuvat valtiokohtaisten avustusten puolesta, kunhan varojen käyttöä valvotaan. Myös Afrikan kehitys on maailman yhteinen asia; sieltä tulevat lahjakkaat, uudet sukupolvet. Rahoittamalla Libyan valtion kehitystä autamme maailmanrauhan vahvistumista – varat, jotka muuten menisivät sotateollisuudelle, säästyvät yhteiskuntien kehittämiseen. Nykysotien suurin vaaramomentti, ydinsodan tahaton tai tahallinen alkaminen, estetään.

Voisikohan Martti Ahtisaaren perustama CMI-rauhanjärjestö ottaa tästä koppia?

Ulla Grünstein
suunnittelija
Helsinki

Lapin Kansa 19.12.2023


Ongelmat, joita Euroopassa on yritetty selvittää vuosikausia tuloksetta, ovat kasvaneet yhä suuremmiksi, eikä ratkaisua näy. Ehdotin Lapin Kansan mielipidekirjoituksessa 4.11.2023, mitenkä Lähi-idän kysymyksessä voitaisiin vihdoin saavuttaa sopimus. Kun mediasta myöhemmin kävi ilmi, kuinka innokkaasti arabimaailmassa Suomeen pyritään, jatkoin ajatuksen kehittämistä edelleen, ja silloin uusi, yllättävä, tarkemmin ajatellen tuloksekas ehdotus sai alkunsa.

Ehdotin kirjoituksessa, että laaja, mutta harvaan asuttu Libya Välimeren rannalla olisi kehittämisen kohde, jonne kansainvälisen rahoituksen turvin rakennettaisiin yhdyskuntia, ja sodasta pelastuneet palestiinalaiset pääsisivät suojaan ja toipumaan samankielisen ja saman uskoisen väestön joukkoon. Maan talous ei ole Gaddafin hirmuhallinnon jälkeen kunnossa, joten rahallinen tuki ja asiantunteva apu ovat varmaan tervetulleita. Egyptiä tarvitaan apuun korvausta vastaan. Suomen ollessa suunnitelman esittäjänä Martti Ahtisaaren perustama rauhanjärjestö CMI olisi ratkaisevassa pääroolissa.

Ukrainan sodan takia EU:lla on ollut täysi työ selvitä tilanteen synnyttämistä ongelmista. Pakolaisvirta Afrikasta on yhä kasvanut ja ulottuu kaikkialle Eurooppaan. Tästä syntyi ajatus workshopeista Libyassa, monenlaisista verstaista, joissa eurooppalaiset yritykset voisivat teettää ja tilata tarvitsemiaan tuotteita. Miksi lähetämme kauas Kiinaan valmistettavaksi haluamiamme tavaroita, kun meillä on aivan lähellä ihmisiä, jotka ammatteihin opettamalla pystyisivät valmistamaan niitä eurooppalaisille? Ja myös Afrikan maille.

Eivät kiinalaisetkaan synny työkalut kädessä valmiiksi työhön oppineina, vaan heidät on siihen opastettu. EU ja eurooppalaiset yritykset voisivat aluksi toimia ohjaajina libyalaisille ja maahan vähitellen tuleville muille afrikkalaisille työn, alihankinnan, perusvaiheissa ja lisäkouluttaa työnjohtajat yrityksissä Euroopan puolella. Alku vaatii satsauksia, mutta jo puolen vuoden kurssilla opitaan perusasiat. Osaavan työnjohtajan avulla viiden vuoden kuluessa tieto, taito ja osaaminen karttuvat toiveiden mukaisiksi.

Ekologia on tärkeä alusta alkaen kaikessa toiminnassa: energian tuotossa, rakentamisessa, verstaiden tuotannossa, liikenteessä, viljelyssä, vesi- ja jätehuollossa. Sääntönä tulisi olla, että jokainen rakennus tuottaa tarvitsemansa energian. Yhdyskunnat tulisi suunnitella niin, että autojen käyttö on minimoitu, polkupyörillä selvitään, ja muuten liikenne tapahtuu raiteita pitkin. On muistettava, että Afrikka on ainut maanosa, jonka luonnosta löytyy vielä koskemattomia seutuja. Niitten luontoa ja eläimiä on varjeltava.

Kun toimimme edellä mainitulla tavalla, useimmat meitä rasittaneet ongelmat poistuvat, ja siksi EU:n olisi aloitettava tämän suunnitelman toteuttaminen ja varojen kerääminen. Kun Suomi on CMI:n kautta suunnitelman alulle panija ja osallinen, voimme vain iloita tärkeästä toiminnastamme ongelmien ratkaisussa.

Ulla Grünstein
suunnittelija
Helsinki